Laktóza je cukr, který se nachází v mléce a mléčných produktech. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, vaše tenké střevo nevyrábí dostatek enzymu laktázy, který štěpí tento cukr v průběhu trávení.
Nestrávená laktóza v tlustém střevě představuje živnou půdu pro bakterie, které ji začnou kvasit, což způsobuje křeče a bolesti břicha, nevolnost, nadýmání a průjem. Mohou se vyskytnout i nespecifické obtíže jako bolest hlavy, ekzémy, osteoporóza a kardiovaskulární obtíže. Nesnášenlivost laktózy může být způsobena přítomností určité varianty genu LCT, zodpovědného za produkci laktázy. První příznaky se objevují často až v průběhu dospívání nebo v dospělosti. Dle odhadů trpí v určité míře intolerancí laktózy v ČR kolem 15 % populace.
Genetický test je snadný a spolehlivý způsob, jak na základě odběru krve a bez dodržování diety zjistit příčinu potravinové intolerance. Je vhodný pokud máte trávící obtíže zejména po konzumaci mléka a mléčných produktů a rovněž slouží k odlišení od alergie na bílkovinu kravského mléka (kasein). Pokud test vyloučí geneticky danou laktózovou intoleranci, je třeba hledat jinou příčinu trávících obtíží, např. infekci, celiakii, Crohnovu chorobu, apod.